Voor scholen

Wetenschap & Technologie (W&T) is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De ontwikkelingen gaan snel en hebben veel invloed op onze samenleving en dus ook op ons onderwijs. Scholen willen leerlingen onderwijs bieden dat kansen biedt voor hun toekomst. Jong geleerd is oud gedaan. Is jouw school klaar voor het structureel aanbieden van W&T onderwijs? Het jaar 2020 is het jaar dat alle scholen klaar moeten zijn voor het structureel aanbieden van W&T onderwijs.

Onderwijs in W&T is nodig om zowel bestaande als nieuwe generaties inzicht te geven op drie componenten; kennis, vaardigheden en houding. Het is een manier van benaderen van de wereld vanuit verwondering en nieuwsgierigheid. Het is gebaseerd op Onderzoekend en Ontwerpend Leren dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Bestaat er binnen de school onzekerheid of voel je onvoldoende onderlegging voor W&T? Met de gebruikte methodiek Onderzoekend & Ontwerpend Leren hoef je niet overal een antwoord op te geven; het draait om het leerproces en de begeleiding van leerlingen in hun zoektocht. Wat vraagt dat van jou als leraar/docent? W&T komt niet bovenop het bestaande lesprogramma maar kan ermee worden geïntegreerd, het laat zich goed combineren met bijvoorbeeld taal of rekenen.

Faciliteiten Techatelier

Voor jou school heeft het Techatelier verschillende faciliteiten tot haar beschikking die gebruikt kunnen worden. Deze faciliteiten dragen bij aan het kennismaken met techniek voor kinderen van 10 t/m 14 jaar. Van de volgende faciliteiten kunnen scholen gebruik maken:

  • Lessenreeksen over techniek

  • Materiaal om met maakonderwijs en techniek aan de slag te gaan

  • Leermiddelen zoals Lego Mindstorm kits

  • Technieklessen door Pabo-studenten

  • Trainingen en workshops voor leerkrachten

  • De mogelijkheid om langs te komen bij het Techatelier

Scholing

Wil je W&T in je eigen praktijk leren vormgeven? Wil je samenwerken met collega’s van andere basisscholen? Wil je onderzoekend en ontwerpend leren? Wil je de digitale vaardigheden van je leerlingen verder ontwikkelen? Windesheim is jouw partner in professionaliseren op dit gebied en heeft diverse mogelijkheden om W&T een plaats te geven in het onderwijs.

  • Volg de post-hbo opleiding Wetenschap en Techniekcoördinator. Een opleiding voor leraren die binnen het basisonderwijs aan de slag willen als Wetenschap en Techniekcoordinator.
  • Doe inspiratie op voor W&T onderwijs tijdens laagdrempelige kennis- en inspiratiesessies in Lab21 (het innovatielab van Windesheim). In deze sessies maak je met je team kennis met allerlei technologische toepassing en de didactische mogelijkheden daarvan. Neem contact op met Emile Schütte, contactpersoon Wetenschap & Technologie. Bereikbaar per mail via ega.schutte@windesheim.nl, telefonisch via het Windesheim Informatie Centrum: 0900-9988 of mobiel 06 42 52 49 98.
  • Doorloop met een W&T expert het W&T kompas en krijg inzicht in hoeverre W&T bij jouw school al is ingebed in het onderwijs.
  • Of plan een maatwerkactiviteit en ga praktisch aan de slag met thema’s die er voor jouw school toe doen. Denk aan werken met Raspberry Pi, 360 graden lesmateriaal, interactief lesgeven en quiztools, apps in het onderwijs, robotica in het onderwijs, websites bouwen met leerlingen. Neem contact op met Emile Schütte, contactpersoon Wetenschap & Technologie. Bereikbaar per mail via ega.schutte@windesheim.nl, telefonisch via het Windesheim Informatie Centrum: 0900-9988 of mobiel 06 42 52 49 98